Helaas is een ieder van ons wel bekend met het fenomeen ‘verstoppingen’. Het gemiddelde Nederlandse huishouden heeft circa eenmaal per tien jaar te kampen met een ernstige rioolverstopping. Nu zijn er nog meer mogelijkheden om een verstopping te hebben, zoals een verstopping in de badkamer of in de keuken, maar het geeft wel aan dat verstoppingen toch regelmatig voorkomen. Dat lijkt reden genoeg te zijn om flink te proberen verstoppingen terug te dringen. Het verhelpen van verstoppingen is een tijdrovende klus. Om die reden geven we enkele tips om de kans op verstoppingen zo gering mogelijk te maken.
Ga goed met de afvoeren om
Een verstopping is natuurlijk niet te allen tijde te voorkomen, maar door goed met de afvoer en het riool om te gaan, is de kans op een verstopping sterk terug te brengen. We bedoelen hiermee dat het riool niet gebruikt moet worden voor zaken waar het niet voor bedoeld is. Elke dag weer raken er toiletten en afvoeren verstopt doordat men letterlijk van alles doorspoelt. Het toilet is daar niet voor bedoeld. Toiletpapier bestaat uit een heel dun soort papier wat zeer makkelijk oplosbaar is, zodat dit een logische uitzondering vormt. Let echter ook met toiletpapier op, want ook te grote hoeveelheden toiletpapier kunnen voor een verstopping zorgen. Mocht u om een bepaalde reden toch meer toiletpapier nodig hebben dan gemiddeld, spoel dan een keer tussendoor de wc door. Zo voorkom u dat er een grote prop ontstaat en de afvoer verstopt raakt.
Spoel geen vet door
Een tip die eigenlijk bij bovenstaande tip aansluiting vindt, is om geen vet door te spoelen. Vet lijkt goed op te lossen met warm of heet water, maar zal snel stollen wanneer het water in de afvoer af begint te koelen. Het zal daar hechten aan de wanden en niet gemakkelijk loslaten. Probeer daarom het vet in de groene bak te deponeren of opnieuw te gebruiken. Het spreekt voor zich dat het doorspoelen van frituurvet al helemaal niet de bedoeling is en erg slecht is voor zowel het milieu als de afvoeren.