Een blokkade in je afvoerputje, wat nu?

Door 22 november 2016Blogs
blokkade afvoerputje

Een verstopt afvoerputje is niet zo erg als het lijkt. Het is misschien vervelend dat je even niet kan douchen of afwassen, maar het is ook nog geen tijd om hals over kop een loodgieter te bellen. Voordat je de professionals inschakelt zijn er een aantal dingen die je eerst zelf kan proberen.

De ontstopper

Het mag misschien een ouderwets gereedschap zijn, maar de ontstopper werkt prima om kleine blokkades in je pijpen te verwijderen. De druk die je op de pijpen zet door met de ontstopper te pompen, zet het stilstaande water in beweging en zo raakt het vuil los en spoelt het weg. Zorg er wel voor dat je op de één of andere manier de afvoergaten afblokt zodat daar geen lucht doorheen kan, anders werkt het niet.

Een chemische reactie

Dit is een geweldig alternatief voor de chemische gels die je in de winkel kan kopen om je leidingen te reinigen. En het is goedkoper en niet schadelijk voor het milieu. Strooi een kopje bak soda in je putje en voeg daar langzaam dezelfde hoeveelheid azijn aan toe. Er ontstaat een chemische reactie en het begint te bruisen en te bubbelen. Dit verzacht en beweegt het opgehoopte vuil dat na een kwartier hopelijk weg te spoelen is met een liter kokend water. Om toekomstige verstoppingen te vermijden kan je dit één keer per maand herhalen, ook zonder verstopping, om je pijpen schoon te houden.

Handmatig je pijpen reinigen

Als laatste reddingsmiddel kan je altijd zelf nog je sifon en omringende pijpen reinigen. Plaats eerst een emmer onder de wasbak en open een raam. Verwijder de sifon en reinig deze grondig van binnen. Vergeet niet ook de aansluitende pijpen schoon te maken. Plaats alles terug en hopelijk is de verstopping nu verholpen. Het is verstandig dit regelmatig preventief te doen.

Nog steeds problemen

Als je nu nog steeds problemen hebt of de verstopping komt te vaak terug, dan is het misschien een groter probleem en kan je toch beter een loodgieter inschakelen.

Call Now Button