Skip to main content

Een verstopte afvoer in uw keuken, badkamer of wasmachine is vervelend. Maar het goede nieuws is dat het probleem vaak zelf op te lossen is zonder direct een loodgieter in te schakelen! In dit artikel wordt besproken hoe een verstopping eenvoudig zelf op te lossen is. Daarnaast worden de verschillende oorzaken van een verstopte afvoer toegelicht en valt er te lezen over hoe toekomstige problemen voorkomen kunnen worden.

Oorzaken verstopping

De eerste stap bij het aanpakken van een verstopte afvoer is de oorzaak van de verstopping begrijpen. Afvoeren kunnen verstopt raken in verschillende delen van het huis:

  •  Keuken:

Een verstopte afvoer in de keuken komt vaak door vet, etensresten of afwasmiddel. Vooral in de keuken kunnen vetten en oliën zich ophopen in de leidingen en uiteindelijk een verstopping veroorzaken.

  •  Badkamer:

Afvoer in de badkamer verstopt? Badkamer- en doucheafvoeren raken meestal verstopt door een ophoping van haren en zeepresten.

  •  Toilet:

Verstopte wc? Papier of andere niet-makkelijk-afbreekbare materialen kunnen de reden van verstopping zijn. Denk bijvoorbeeld aan toiletpapier, vochtige doekjes of andere hygiëneproducten die vast kunnen komen te zitten in de leidingen.

 

Hoe te ontstoppen?

Afhankelijk van de hoe erg de verstopping is, zijn er verschillende methoden om te proberen:

1.   Gebruik een ontstopper:

Iedereen kent hem wel het klassieke hulpmiddel: de ontstopper. Dit hulpmiddel werkt door druk te creëren die door deze druk de verstopping losmaakt. Zorg ervoor dat u extra afvoeren en aanvoeren afsluit, zodat er geen lucht ontsnapt. Dit, zodat de ontstopper zich vacuüm kan zuigen en hierdoor de verstopping kan losmaken.

2.   Baking soda en azijn:

Baking soda is een product dat ontvet en ontzuurt. Het is een natuurlijke stof en daardoor veel minder schadelijk. Door baking soda en azijn te mensen komt er een bruisende en schuimende reactie. Door deze reactie lossen alle vetresten op. Baking soda en azijn pas je toe door een eetlepel baking soda in de verstopte afvoer te gooien. Voeg langzaam een kopje azijn toe en laat het mengsel minstens 15 minuten inwerken. Spoel daarna door met heet water.

3.   Kookwater:

Voor metalen leidingen kunt u kokend water gebruiken. Kokend water zorgt ervoor dat de vetophopingen smelten. Pas op langdurige blootstelling aan PVC-leidingen om schade te voorkomen. Langdurig contact met kokend water zorgt ervoor dat de PVC-leidingen kunnen vervormen. Vervorming van deze leidingen kan leiden tot lekkage of meer verstoppingen en dit willen we natuurlijk niet! Kokend water gebruiken bij de afvoer doe je door het kokende water langzaam in de afvoer te gieten. Voor een sterker effect kunt u baking soda en azijn toevoegen aan het kookwater.

4.   Chemische ontstoppingsmiddelen:

Gebruik chemische ontstoppingsmiddelen niet te veel, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de leidingen en het milieu. Chemische ontstoppingsmiddelen werken prima bij hardnekkige verstoppingen, maar zijn vrij agressief dus vermijdt herhaald gebruik.

5.   Handmatige reiniging:

Als het lukt, kunt u de sifon onder de wasbak losmaken om deze handmatig schoon te maken. Vergeet niet de sifon weer goed terug te plaatsen en de omliggende leidingen ook te reinigen. Weet je nu niet hoe je een sifon los moet maken? Geen zorgen, wij leggen het u haarfijn uit! Zie de onderstaande tekst.

Een sifon, ook wel bekend als een zwanenhals, is een waterslot. Dit mechanisme voorkomt dat onaangename geuren uit de afvoer naar buiten komen doordat er altijd een laagje water in de sifon blijft staan. Dat laagje water is een barrière tegen de stank.

Stap 1 – Als je de sifon gaat losmaken, is het belangrijk om eerst een raam open te zetten voor voldoende ventilatie. Wanneer de sifon losgemaakt wordt komen er nare geuren vrij.

Stap 2 – Plaats een emmer onder de sifon om lekkend water op te vangen. Draai vervolgens de sifon los door de draaidop te verwijderen.

Stap 3 – Giet nu het vuile water uit de sifon en reinig deze grondig met bijvoorbeeld een kleine borstel of een tandenborstel. Vergeet niet dat de sifon verwijderd is dus spoel hem niet schoon onder de kraan die verbonden is met de sifon. Dat zou vervelend zijn!

Stap 4 – Plaats de sifon daarna weer terug en zorg dat deze stevig vastzit. Draai alles goed aan en controleer daarna goed of de sifon is afgesloten. Spoelt het water goed weg? Geen lekkage of druppels opgevangen? Lekker bezig, want dan is de verstopte afvoer verholpen!

 

4 tips om verstoppingen te voorkomen

Het voorkomen van een verstopte afvoer is natuurlijk ook erg belangrijk. Hier zijn 4 tips om toekomstige verstoppingen te voorkomen:

  •  Tip 1: Spoel geen vet of olie door de gootsteen.

Vang het bijvoorbeeld op in een bakje en gooi het weg.

  •  Tip 2: Gebruik zeefjes.

Gebruik deze bij gootstenen en douches om zo haren en etensresten op te vangen.

  •  Tip 3: Spoel regelmatig heet water door de afvoeren.

Dit voorkomt vetophopingen.

  •  Tip 4: Onderhoud de afvoeren maandelijks.

Dit kan onder andere met een baking soda & azijn oplossing zoals al eerder is beschreven.

 

Geen succes gehad met zelf ontstoppen? Schakel een professional in!

Lukt het niet om zelf uw afvoer te ontstoppen? Dan staan wij als Loodgieter-Randstand voor u klaar! Een afspraak voor het ontstoppen van uw afvoer maakt u door te bellen naar het nummer 0181-782501. Loodgieter-Randstad helpt u graag snel en efficiënt uit de brand met betrouwbare service op maat!

 

 

Call Now Button