Skip to main content

Als u na een koude winternacht onverhoopt met bevroren leidingen in huis te maken krijgt, dan is ontdooien noodzakelijk om weer over stromend water uit de kranen te beschikken. U moet bij bevroren leidingen ontdooien echter wel rekeninghouden met een vergroot risico op lekkages. Water dat bevriest zet uit, terwijl het metaal de leiding juist zal krimpen. Daarbij zal bij de warmte tijdens het ontdooien juist het tegenovergestelde effect hebben. Bij het verhitten zal namelijk de metalen leiding uitzetten. Hierdoor kunt u makkelijk met een scheur of barst in de leidingen te maken krijgen. Een goede reden om bij bevroren leidingen ontdooien goed uw inboedel te beschermen.

Hoofdkraan dichtdraaien

De bevroren leiding in huis merkt u op doordat er geen water uit de kraan komt. De koude temperaturen maken het niet moeilijk om te concluderen wat dit probleem heeft veroorzaakt. U gaat op onderzoek uit en vind al snel een gedeelte van de waterleiding dat duidelijk bevroren is. Wat u in dat geval als eerste doet is de hoofdkraan dichtdraaien. U wilt immers niet dat terwijl het water aan het ontdooien is dat de leiding lekt en voor waterschade zorgt.

Bevroren leidingen controleren

Na het dichtdraaien van de hoofdkraan bekijkt u het bevroren deel van de waterleiding goed om te controleren of hier beschadigingen op zichtbaar zijn. Wanneer water in ijs veranderd, zet de materie uit en dit kan zomaar voor gesprongen leidingen zorgen. Bekijk het oppervlakte goed om te zien of u nergens kleine barstjes of scheurtjes ziet. Indien u een barst opmerkt dan kunt u gelijk stoppen waarmee u bezig bent. U heeft dan namelijk de hulp van een loodgieter nodig om de lekkage te repareren.

Temperatuur beperkt houden

Uw inboedel beschermen bij bevroren leidingen ontdooien, doet u door het risico op lekkages zoveel mogelijk beperkt te houden. Een belangrijke taak is in dat geval om ook de temperatuur bij het ontdooien beperkt te houden. De doelstelling is om de waterleidingen langzaam op te warmen zodat het ijs ontdooit. Verhit de leidingen niet te snel want hierdoor kan het metaal uitzetten en neemt de kans op het ontstaan van scheuren of barsten weer toe.

Call Now Button